Θοδωρής Τσούτσος

Έτσι θα ήταν η ΑΕΚ πρώτη

Η ΑΕΚ σκοράρει και ενώ όλοι βλέπουν στον πίνακα ότι κερδίζει, εκείνη νιώθει ότι... τα χάνει. Ο Θοδωρής Τσούτσος μετράει πόσους βαθμούς έχει πετάξει σε ματς που προηγήθηκε και πόσους οι αντίπαλοί της.

Ας φτιάξουμε μια "εικονική" βαθμολογία για την πρώτη εξάδα. Ολυμπιακός και ΑΕΚ από 53, ΠΑΟΚ 51, Παναθηναϊκός 45, Πανιώνιος 51, Ξάνθη 41. Πώς προκύπτει; Δεν βγήκε... από την κοιλιά. Είναι απλώς και μόνο η βαθμολογία που θα υπήρχε αν οι έξι ομάδες κρατούσαν τη νίκη σε όλα τα παιχνίδια στα οποία φέτος έχουν προηγηθεί.

Ο Ολυμπιακός θα ήταν στο +2 (αν είχε κρατήσει το 0-2 με το οποίο είχε προηγηθεί στην έδρα του Πλατανιά). Ο ΠΑΟΚ θα ήταν στο +8 (έχασε βαθμούς με Ηρακλή 1-1, Ατρόμητο 3-4, Ολυμπιακό 2-1). Ο Παναθηναϊκός στο +4 (στα δύπ εκτός έδρας 1-1 με Πανιώνιο, Βέροια). Ο Πανιώνιος στο +6 (είχε προηγηθεί στην έδρα του Πλατανιά, και εντός με ΠΑΣ και Παναθηναϊκό). Η Ξάνθη επίσης στο +2 (είχε προηγηθεί στην έδρα του Λεβαδειακού).

Και η ΑΕΚ; Αν κρατούσε τη νίκη στα φετινά παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία σκόραρε πρώτη θα ήταν στο +16! Πόσα είναι αυτά; Συνολικά εφτά. Στην έδρα του Ηρακλή (2-2), στην έδρα του Παναιτωλικού (ήττα 3-2), εντός με τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-1), εκτός με την Κέρκυρα (1-1), εντός με Ατρόμητο (2-2), στην Τρίπολη με τον Αστέρα (ήττα 3-2). Πλέον και στη Νέα Σμύρνη (1-1).

Απίθανο για μια ομάδα που ξεκίνησε να κάνει πρωταθλητισμό, να μην μπορεί να κρατήσει το αποτέλεσμα σε εφτά παιχνίδια της, κανένα με αντίπαλο από τους παραδοσιακά "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ έχει χάσει τους βαθμούς σε αυτά τα παιχνίδια με κάθε απίθανο τρόπο. Έχοντας προηγηθεί με δύο γκολ διαφορά, έχοντας προηγηθεί δύο φορές, έχοντας υπερδιπλάσιες τελικές από τον αντίπαλο, έχοντας δεχτεί γκολ στις καθυστερήσεις. Με όποιον τρόπο μπορεί να βάλει ο νους...

Είναι θέμα διαχείρισης. Θέμα χαρακτήρα. Ψυχολογίας. Νοοτροπίας. Ποιότητας. Παικτών και προπονητών. Πιθανότατα είναι όλα αυτά μαζί. να σημειωθεί επιπλέον, ότι την ίδια ώρα, η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει ποτέ φέτος(!) να ανατρέψει αποτέλεσμα στο οποίο έχει βρεθεί να χάνει. Ούτε μία φορά! Της το έχουν κάνει σε εφτά ματς και δεν το έχει κάνει καμία. Προφανώς όλα αυτά κάτι λένε για την ομάδα. Και μάλιστα, κάτι πολύ σοβαρό, που θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Η Ξάνθη που φέτος κάνει πορεία πεντάδας, μόλις σε ένα παιχνίδι της προηγήθηκε και τελικά δεν κέρδισε. Η ΑΕΚ σε εφτά. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς πολλά περισσότερα για να αντιληφθεί για ποιο λόγο η Ενωση αυτή τη στιγμή, εφτά αγωνιστικές πριν το τέλος, είναι εκτός πεντάδας και κινδυνεύει να μην μπει ποτέ σε αυτήν. Μέχρι και στην Καρδίτσα κόντρα στην τοπική Αναγέννηση η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0 για τη διοργάνωση του Κυπέλλου και τελικά έφυγε από εκεί με το τελικό 2-2.

Απίθανο, αλλά αληθινό και βέβαια, πολύ ενδεικτικό για το τι έχει φταίξει φέτος. Θα είναι και διδακτικό; Αυτό είναι κάτι που αφορά στην ομάδα και στο κατά πόσο θα το εκτιμήσει ως σοβαρό αυτό που της έχει συμβεί. Για την ώρα, δεν φαίνεται να το κάνει, διότι δεν το έχει διορθώσει. Είναι άλλωστε, πολύ χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη και στη Νέα Σμύρνη, με την ΑΕΚ να είναι καλύτερη, να σκοράρει και αυτομάτως να χάνει 20 μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Λες και κάποιος πατάει το διακόπτη μόλις βάζει γκολ. Και όταν προσπαθεί να τον "ξανανάψει", να είναι πια αργά...

Οσο για το ματς με τον Πανιώνιο, ο Μανόλο Χιμένεθ "έβγαλε" από τον αγωνιστικό χώρο τον Αραούχο (τον καλύτερό του δηλαδή) στο 66'. Οταν τον πήγε στα πλάγια. Οχι στο 79' όταν πια τον έκανε αλλαγή. Κρατώντας μέσα σε αυτόν ποδοσφαιριστές που είχαν προσφέρει πολύ λιγότερα και που φαινόταν ότι δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν και πολλά περισσότερα στη συνέχεια. Η διαχείριση από τον πάγκο κόστισε στην ομάδα αυτή τη φορά. Αλλά όχι περισσότερο από τη φυσιογνωμία που έχει πια δημιουργήσει η ίδια η ομάδα, να σκοράρει και αντί να νιώθει ότι κερδίζει, τελικά να τα χάνει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x